top of page

Indvielse af den nordjyske pilgrimsrute – ’the missing link’ mellem Nord- og Sydeuropa

Takket vĂŠre ildsjĂŠle, lodsejere, kommuner og pilgrimsfolk kan vi og kommende generationer nu fĂ„ glĂŠde af at vandre hele vejen op gennem Jylland, fra den tyske grĂŠnse til hhv. Frederikshavn og Hirtshals. HĂŠrvejen fĂžlger jyske hĂžjderyg som en lang vertikal linie op mod Limfjorden, hvor den i Års deler sig som i et Y: t.h. mod Frederikshavn og t.v. mod Hirtshals. Det forekommer passende, at weekenden den 24.-25. maj 2014 var datoen for sĂ„vel Danmarks EU-afstemning som indvielsen af HĂŠrvejens forlĂŠngelse i Nordjylland – begge grene i Y’et. Weekenden var velsignet med strĂ„lende sommervejr, og vi valgte at tage til Vorde Kirke om lĂžrdagen, hvor strĂŠkningen Viborg-Aalborg-Frederikshavn blev indviet og sĂ„ledes Ă„bnede for muligheden til at komme til Den hellige Birgittas Vadstena i Sverige. Ca. 30 mennesker var mĂždt op – fra Fodslaw, Dansk Vandrelaug, Viborg Pilgrimscentrum, ligesom pilgrimme fra Sverige, Danmark og Island var reprĂŠsenteret. Efter taler og klipning af snor v/ formanden for Viborg Kommunes Klima- og MiljĂžudvalg Torsten Nielsen samt direktĂžr for Norges nationale Pilgrimscenter, Berit LĂ„nke blev vi inviteret ud pĂ„ en 3 km. gĂ„tur pĂ„ den smukke rute. Alle lodsejere havde vĂŠret villige til at give deres tilladelse til ruten; flere af dem deltog, og vi kvitterede ved at synge den keltiske pilgrimssang: ’MĂ„ din vej gĂ„ dig i mĂžde’.

Om sĂžndagen kĂžrte vi til BĂžrglum Kloster, hvor ca. 300 mennesker var mĂždt op til indvielsen. Spejdere havde vandret dertil fra Thise Kirke. Nonne- og munkekor, middelalderfolk, moderne pilgrimme fra Nordjyllands PilgrimsfĂŠllesskab www.pilgrim-nordjylland.dk folk fra HjĂžrring Kommune, fra Danske Santiagopilgrimme www.santiagopilgrimme.dk mĂždte os i borggĂ„rden. Da kirke- og kulturminister Marianne Jelved ankom, stemte det gejstlige kor i med hymner og latinske salmer. I procession gik vi alle ind i kirken, hvor korsang og velsignelsen lĂžd. Derefter talte ministeren og mindede om, at der er skrevet Danmarkshistorie fra BĂžrglum Kloster: Alle veje fĂžrer til Nordjylland – nu kan man gĂ„ fra Rom til VrĂ„! Og hun citerede fra sin og Morten Helwegs kronik: ”At vĂŠre dansker er at vĂŠre europĂŠer. Vi er del af en stĂžrre fortĂŠlling!”

Hvis jeg havde fĂ„et mulighed for at holde en tale, ville jeg have bundet fortid og nutid sĂ„dan sammen: Abbeden Nicolaus fra Island lavede omkring 1150 en vejviser, der beskriver rejsen fra Island til Sct. Jacobs grav i Santiago i Galicien. Rejsen gĂ„r til Norge og derfra til Ålborg. Herfra gĂ„r turen pĂ„ 2 dages rejse til Viborg og derpĂ„ 7 dage til Hedeby/Slesvig og videre mod syd. (Beskrevet af Kr. Kaalund i 1913). HĂŠrvejen har sĂ„ledes vĂŠret benyttet af pilgrimme fra hele Norden pĂ„ rejsen til de hellige steder i Santiago, Rom og Jerusalem.

Goete har sagt, at Europa blev skabt pÄ pilgrimsruterne i Middelalderen. Her mÞdtes hÞj og lav, troende og tvivlende, unge og gamle og blev sÄledes del af et stort mellemmenneskeligt fÊllesskab.

Den dag i dag kan den europÊiske kultur vÊves sammen af de mange europÊiske pilgrimsruter. PÄ markveje, skovstier, landeveje og hulveje kan dagens pilgrimme mÞdes og udveksle livs- og troserfaringer. En fantastisk mulighed til fremme af forstÄelse, forsoning og fred i Europa.

HĂŠrvejen – eller skal vi snarere kalde det HĂŠrvejene, for der er flere parallelle spor, trĂ„dt af folk og fĂŠ gennem Ă„rhundreder – Olavsvejen, Oksevejen, Pilgrimsvejen, Kongevejen
 KĂŠrt barn har mange navne. Med indvielsen i BĂžrglum genoptages den gamle forbindelse mellem Nidaros Domkirke i Trondheim og Nordjylland. For 1000 Ă„r siden drog ThĂžger til Norge, hvor han blev prĂŠsteviet. P.g.a. hans ”fromme levned og kristelige vandel” tog kong Olav den Hellige ham til sig som kapellan og personlig sjĂŠlesĂžrger. Efter kongens martyrdĂžd i slaget ved Stiklestad Ă„r 1030 rejste ThĂžger tilbage til Danmark for ”at vande de vantros hjerter med himmelske vandstrĂžmme”. I Vestervig byggede han et kapel af ris og kviste, og efter hans dĂžd oplevede folk undere ved graven.

Nu – 1000 Ă„r senere – gĂ„r vi i hans fodspor og inviterer til international pilgrimsfĂŠrd fra Trondheim til Jerusalem, nĂŠste Ă„r. Der er allerede deltagere tilmeldt fra Østrig, Australien, Danmark, Tyskland, Irland, Italien og Norge.

Afstanden fra Trondheim til Jerusalem er ca. 3000 km. pĂ„ apostlenes heste. En pilgrimsstav og dagbog fĂžlger ad-hoc-gruppen hele vejen. PilgrimsfĂŠrden begynder den 23. april 2015 fra Trondheim/ Nidaros og fĂžlger den gamle pilgrimsvej over Gudbrandsdalen til Oslo, hvor gruppen fortsĂŠtter til Larvik. Herfra sejler fĂŠrgen deltagerne til Hirtshals. I juni 2015 gĂ„r turen ned gennem Jylland i fire etaper: Hirtshals – Aalborg – Viborg – Jelling – Padborg, inden jeg overdrager pilgrimsstaven til min tyske kollega, Bernd Lohse. Via Göttingen, Sydtyskland, Østrig og Alperne nĂ„r gruppen Rom, hvorfra den gĂ„r videre ad den gamle Via Appia til Brindisi, hvorfra gruppen sejler til Det hellige Land. I november 2015 gĂ„r man herfra og er fremme i Jerusalem, 1. sĂžndag i advent.

Ideen er fostret af den italienske pilgrim, Alberto Alberti, med hvem jeg vandrede til Rom for to Är siden. Visionen er formuleret i deklarationen for EuroparÄdets kulturelle ruter:

“May the faith which has inspired pilgrims throughout history, uniting them in a common aspiration and transcending national differences and interests, inspire us today, and young people in particular, to travel along these routes in order to build a society founded on tolerance, respect for others, freedom and solidarity.”

Velkommen med pÄ vandring mod Jerusalem!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page