Pilgrimsweekend i Århus Stift - aflyst / udskudt

Lørdag-søndag den 4.-5. april går vi i dybden med påskedramaet. Det sker både på en indre vandring med Bibelmeditation, foredrag, højmesse - og på en fysisk vandring i skovene i Lisbjerg. Der er mulighed for privat indkvartering i begrænset omfang ved henvendelse til Berit Søndergaard:  beritsoendergaard@gmail.com eller Thorkild Frøjk: thorkild@hardtofind.dk 

Bibelmeditation i Århus - aflyst / udskudt

d. 04/04-2020

’Man må øve sig for at kunne vandre mod Gud’. Sådan udtrykte mystikeren Ignatius af Loyola (1491-1556) sig. Alle kan finde vej til Gud, men man kan have brug for hjælp. Derfor: velkommen til Bibelmeditation på denne forårsdag, hvor vi slår følge med hinanden. Metoden kaldes ”lectio divina” og er klostrenes ældgamle måde at læse Bibelen på ”med bønnens blik”, hvor stilhed spiller en vigtig rolle. Medbring Bibel og en notesbog som ’åndelig dagbog’. Pilgrimspræst Elisabeth Lidell og sognepræst Hanne Rytter leder dagen, hvor vi fordyber os i påskens tekster sammen – fra Palmesøndag over Skærtorsdag og Langfredag til Påskemorgen. Arbejdet foregår i to grupper a 10 personer, dvs. max. 20 deltagere. Bibelmeditationen foregår i Risskov Sognegård, Solbakken 2, 8240 Risskov, og vi begynder kl. 9.30 og slutter med en meditativ andagt i kirken kl. 16. Indimellem vandrer vi i stilhed og ’gumler’ på påskens drama. Medbring madpakke. Tilmelding til elisabeth@lidell.dk senest den 25. marts.

Foredrag: Præst (40 år), pilgrim (20 år) og pilgrimspræst (10 år) - aflyst/udskudt

d. 04/04-2020

kl. 16.30 -18 i Risskov Sognegård, Solbakken 2, 8240 Risskov

April 2000 gik Elisabeth Lidell sin første pilgrimsvandring på caminoen i Spanien. Det blev en rejse fra hoved til hjerte. Evangeliet fik ben at gå på, og med den erfaring i bagagen fik hun inspirationen med hjem til den danske Folkekirke. Siden da har hun arbejdet med pilgrimsvandring som en meningsfuld trospraksis. Kirkegangen i ’Guds grønne katedral’ fik mange knubs i starten, men denne form for kristent fællesskab har vist sig at være bæredygtigt og er nu nået fra græsrødderne og har spredt sig til det danske kirkeliv. Det er denne spændende rejse, Elisabeth vil fortælle om. Andre pilgrimme er velkomne til at supplere med deres pilgrimserfaringer.

Palmesøndags-gudstjeneste i Risskov Kirke - aflyst / udskudt

d.05/04-2020

Solbakken 2, 8240 Risskov v/ pilgrimspræst Elisabeth Lidell. Efter gudstjenesten er menighedsrådet vært ved en reception med bobler og kransekage - i anl. af 40 års jubilæum som præst i folkekirken: 1980-2020.

Pilgrimsvandring fra Elev Kirke, Palmesøndag - aflyst / udskudt

d. 05/04-2020

Palmesøndag kl. 14, Høvej 2, 8520 Lystrup. Efter en kort andagt i kirken vandrer vi ca. 10 km. gennem nybyggerområdet i Nye og fortsætte gennem Skårupgård-skoven, hvor Elev menighedsråd byder på kaffe og kage. Forårsturen slutter omkring kl. 18 ved Elev Kirke. Alle er velkomne til denne udvidede kirkegang som optakt til påsken. Menighedsrådsmedlem Martha Bo Almskou viser vej, og pilgrimspræst Elisabeth Lidell står for forkyndelsen.

Pilgrimsvandring i Nationalpark Mols Bjerge - aflyst 

d. 13/04-2020

2. Påskedag kl. 10 mødes vi i Fuglsøcenteret, Dragsmurvej 6, 8420 Knebel, hvor årets Påskeudstilling finder sted. Billedkunstner Simon Aaen viser os sine malerier ud fra årets tema: 'Rejsebrev'. Pilgrimmens indre rejse er i fokus på denne dag, og efter denne introduktion  vandrer vi ud i naturen, hvor pilgrimspræsten fortsætter temaet ud fra 2 Kor 3: I er selv blevet et Kristusbrev, skrevet i kød og blod og ikke på tavler af sten”. Endvidere 'broderer' hun på den smukke keltisk velsignelse: ”Må Gud skrive sin velsignelse i dit hjerte, så du går herfra som Guds levende kærestebrev!” Turen er på ca. 12 km. og slutter på Fuglsøcenteret, hvor man har mulighed for at se de øvrige udstillede værker samt købe en kop kaffe. Medbring madpakke og drikkelse samt 30 kr. til entre.

Pilgrimsforedrag i Midtjylland

d. 30/04-2020

Gjern Kirke, Østergade 11 A, 8883 Gjern kl. 19

De seneste år har mange moderne mennesker – også danske protestanter – grebet pilgrimsstaven. Pilgrimsvandring, bønsvandring, bibelvandring, temavandring og kirkegang handler om at søge efter rødder, identitet og sammenhæng. Men det handler også om opbrud fra tidens materialisme og selvoptagethed og om en søgen efter helt andre værdier: fællesskab med Gud, med hinanden og med skaberværket.

Pilgrimsvandring og valfart har altid været kendetegn på en levende kirke. De første kristne kaldtes ”dem, der hørte til vejen”. Pilgrimsvandring kan stadig inspirere til en levende tro. Evangeliet må ”have ben at gå på”, og vandringen i det ydre, fysiske landskab afspejler den indre rejse, bønnens vej mod Gud. En pilgrim går ”ud i det indre”. Den ydre, fysiske vandring hører sammen med den indre, åndelige vandring: længslen efter Gud. Føddernes monotone gang bliver en meditativ rytme, en slags klosterliv til fods. På en pilgrimsvandring ”beder man med fødderne”! Pilgrimmen ser det indre landskab bag det ydre: en usynlig, ekstra dimension bag denne verdens timelighed. Måske er man nødt til at bevæge sig fysisk for at kunne flytte sig mentalt? I en tid med mange hurtige skift, endeløse informationsstrømme, højt tempo og overfyldte kalendere fremstår pilgrimstanken som en anden livsstil med tid til stilhed, eftertanke, langsomhed, enkelhed og indre ro. En slags kristendom for alle sanser. 

Men hvad får fortravlede mennesker til at udskifte de hurtige moderne transportmidler med apostlenes heste? Hvad sker der, når man begynder ”at bede med fødderne”? Og hvor kan man finde rastepladser undervejs på den gamle danske pilgrimsrute Hærvejen?

 

Kirkegang i Guds grønne katedral – at bevæge sig i troens landskaber

Pilgrimsvandringen er en grundmenneskelig måde at udtrykke sin søgen på for den, der leder efter mål og mening med sin livsvej. Desuden er den bærer af den gamle talemåde: ”En sund sjæl i en sund krop” som en måde at kombinere fysisk, mental og åndelig helse. Landskabet og kulturhistorien kommer tæt på. Det er som et spændende eventyr at trænge ind i hjertet af det ydre landskab, som har så meget at fortælle om det indre landskab. For en pilgrim begiver sig ikke på vandring for at udføre en præstation, men for at søge livskvalitet og beskæftige sig med sig selv og de eksistentielle grundspørgsmål: Hvor kommer jeg fra? Hvor er jeg på vej hen? Og hvorfor? På den måde får vandringen ligeledes en religiøs dimension: Hvad er min tro?

Forårsvandring i Riis Skov

d. 03/05-2020

Vi mødes kl. 19  i Risskov Kirke, Solbakken 2, 8240 Risskov til pilgrimsandagt, hvorefter vi vandrer ud i den lysegrønne bøgeskov. Udgangspunktet for aftenens vandring er hentet fra Hebræerbrevets kapitel 13 vers 9: 'Det er godt, at hjertet styrkes af nåden'.

Pilgrim på skinner

d. 09/05-2020

Vi er mange, der har oplevet pilgrimsvandringer og den værdi, som der ligger i at gå pilgrimsvandring. Men der er også mange, som gerne ville gå pilgrimsvandring, men som af den en eller anden grund ikke kan. Med dette arrangement vil vi nu tilbyde dem den mulighed for at opleve en del af stemningen mm, som vi opnår på pilgrimsvandring.

Elisabeth Lidell vil bidrag med indhold til den indre rejse, mens Thorkild Frøjk vil tage sig af det praktiske på denne alternatuive pilgrimstur.

Arrangør:    Østjysk Pilgrimsforening www.oestjysk-pilgrimsforening.dk

Dato:          Lørdag den 9. maj 2020 kl. 10.00 og vi forventer at være tilbage kl. 15.30

Pris:            100 kr. pr. person, som går til leje af skinnecykel.

Tilmelding: Mail til thorkild@hardtofind.dk  (snarest)

Betaling v. tilmelding: På mobil Pay (Skriv: Skinnecykel) til Thorkild Frøjk på 29 27 56 27

Antal:          Der er plads til 28 til dette arrangement.

Medbring:    Madpakke og drikkevarer til dagen.

Vi mødes kl. 10 på Hovedgaden 4, 8961 Allingåbro og får en grundig instuktion i brugen af skinnecyklerne. Vi sidder to på hver cykel (evt. + et barn). Forårsturen går gennem skov, marker og fjordlandskab med rapsgule marker og nyudsprungne skove. Banestrækningen er 17 km lang fra Allingåbro til Kristrup i Randers. Allingåbro, der er udgangspunktet, ligger små 20 km fra Randers. På strækningen er der anlagt rastepladser med borde og bænke, og vi kører så langt, som vi har lyst til og vender derefter cyklen og kører tilbage. 

Foredrag: Det religiøse aspekt ved at gå og vandre

d. 22/05-2020

Folkeuniversitetet, Århus

I dag bruger vi vandringen til at komme væk fra problemer, tæt på os selv, ud i naturen eller for at få en tænkepause.

Kom ind og hør om menneskets mest naturlige aktivitet. I et moderne liv er vandringen blevet erstattet af andre transportformer, som ikke rummer de mange positive aspekter, som selve vandringen indeholder. Vandring foregår nemlig i en tidsudstrækning og i et tempo, hvor man kan se omgivelserne ændre sig. Det er en proces, hvor kroppens muligheder og begrænsninger bliver tydelige. Og det er en aktivitet, hvor natur og omgivelser giver plads til refleksioner over livets store spørgsmål. Uanset om du skal til Himalaya, på hærvejen eller blot vandre på stranden, så er den kortere eller den længere vandretur et forfriskende pust i et hvert menneskes liv.  Få nye perspektiver på den gode vandreoplevelse. 

Foredrag: Tro og travesko

d. 18-05-2020

Folkeuniversitetet, Århus

Vandring med Folkeuniversitetet, Århus

d. 25/05-2020

Pilgrimsvandring med børnefamilier, Mols Bjerge

d. 30/05-2020

Pinselørdag kl. 10-14. Vi mødes på P-pladsen ved Trehøje og vandrer ca,. 6 km. ad barne- og klapvognsvenlige grusveje. Vi skal fejre Helligåndens fødselsdag. Medbring madpakke og drikkelse, flag og balloner.

Pilgrimsvandring i Gjern Bakker

d. 07/06-2020

Sognets sommervandring indledes med kort gudstjeneste kl. 10 i Gjern Kirke, Østergade 11 A, 8883 Gjern ved pilgrimspræst Elisabeth Lidell, som er dagens vandringsleder. Efter ca. 8 km. afsluttes med en kort andagt på Gjern Kirkegård kl. ca. 16.  Det er Trinitatis søndag, og temaet for vandringen er ’Treenighed’ – Faderen, Sønnen og Helligånden.

 

På en god plet sætter vi os og spiser vores medbragte madpakke, inden vi når tilbage til udgangspunktet ved Gjern Kirke.  Foruden frokostpausen bliver der flere mindre stop, hvor vi lytter til gode ord til eftertanke og oplæg til samtale. En lille del af turen vil foregå i stilhed for personlig refleksion. Det er nødvendigt, at være godt gående for at kunne være med, og det anbefales, at man ifører sig praktisk fodtøj og evt. medbringer vandrestav. Husk desuden drikkevand, madpakke og evt. kasket/solhat. Vi går i samlet flok. Enhver er velkommen til at være med, og deltagelse er gratis. Arrangør: Gjern Sogn.

Radiotransmission fra pilgrimsgudstjeneste på Helgenæs

d. 12/07-2020

kl. 10 sendes live på P 1 fra Helgenæs Kirke, Brøsbjergvej 12 A, Stødov, 8420 Knebel. Efter gudstjenesten vandrer vi langs Klæbjerg via ''Tyskertårnet' til Sletterhage Fyr og retur. Dagens tema: 'Gå med Gud - gå ikke i stå!'

Sensommervandring på Mols Bjerge-stien

d. 15/08-2020

Vandringen starter fra P-pladsen overfor Femmøller Efterskole, Molsvej 137, 8400 Ebeltoft. Vi går gennem gamle plantager forbi Krakær til den nyrestaurerede Ørnbjerg Mølle, hvor vi holder frokostpause. Vi går skiftevis i stilhed og i samtale omkring temaet: 'De kristne dyder'. Turen er på ca. 12 km. og slutter ved udgangspunktet kl. 15. Medbring madpakke og drikkelse.

Sensommerretræte på Ådalen Retrætecenter v/ Randers

d. 10.-13. september

 Temaet for retræten er: jomfru Maria, kvinderne i Bibelen og feminine Gudsbilleder. Engang vidste alle danskere, hvad Maria betød. Et utal af kirker hed ’Vor Frue’, og hvert landsbykapel havde et Maria-alter. Danmark var en del af det store Europa, hvor Jomfru Maria var den elskede genstand for musik og kunst, hvor man i legendens form byggede videre på de fortællinger, Bibelen selv har om hende. Hele denne Mariafromhed, som springer i øjnene på enhver charterferie til et Middelhavsland, hele denne spiritualitet omkring Maria blev i Danmark afbrudt af reformationen. Altrene blev fjernet og Maria gjort stum. Alligevel dukker hun op hver søndag i den lutherske kirkes trosbekendelse: ’Vi tror på Jesus Kristus...  undfanget ved Helligånden, født af Jomfru Maria..’

 

Bibelmeditation, åndelig vejledning, stilhed og vandreture er byggesten i retræten. Retræte betyder at trække sig tilbage fra hverdagens travle liv for at finde ro og lade stilheden tale til os, inden vi vender tilbage til verden med nyorientering og livsmod. De daglige andagter vil vise vej til at finde ro, stilhed og fordybelse. Retræten er en stille retræte uden mobiltelefon, internet og anden kontakt med omverdenen. I stilheden kommer vi til sans og samling. I stilheden ser, hører, lugter, smager og føler vi bedre. Vi bliver mere opmærksomme og lydhøre. Vi stopper op, mærker os selv, bliver nærværende og kan møde fremtiden mere frimodigt og med større afklaring om mål og prioriteter. 15 kvinder i enkeltværelser. Pris: 3200 kr.

Inspirationsdag for bestyrelsen for  Ådalen Retrætecenter

d.15/09-2020

Pilgrimsgudstjeneste i Zürich

d. 11/10-2020

Årets sidste pilgrimsgudstjeneste i Den reformerte Kirke i Schweiz sammen med pilgrimspræst Michael Schaar. Jeg er prædikant ud fra temaet: 'Hvad er det hellige?'

 

Efterårsretræte i Midtjylland: 'I Ham lever vi, ånder vi og er vi'

d. 19/10-2020

Vi nyder efterårets farver Skovhuset, som ligger smukt i de store midtjyske skove. Andagter, Bibelmeditation, åndelig vejledning, stilhed og vandreture i Gudenådalen er byggesten i retræten. Retræte betyder at trække sig tilbage fra hverdagens travle liv for at finde ro og lade stilheden tale til os, inden vi vender tilbage til verden med nyorientering og livsmod. Daglige andagter vil vise vej til at finde ro, stilhed og fordybelse. Retræten er en stille retræte uden mobiltelefon, internet og anden kontakt med omverdenen. I stilheden kommer vi til sans og samling. I stilheden ser, hører, lugter, smager og føler vi bedre. Vi bliver mere opmærksomme og lydhøre. Vi stopper op, mærker os selv, bliver nærværende og kan møde fremtiden mere frimodigt og med større afklaring om mål og prioriteter. En retræte er et ”helle” midt i tidens travlhed, en ”time-out”. Her kan man være heldig at erfare sandheden i Moder Theresas ord: ”Frugten af stilhed er bøn, frugten af bøn er tro, frugten af tro er kærlighed, frugten af kærlighed er tjeneste, frugten af tjeneste er fred.” I retræten har vi mulighed for at finde ind i stilhedens kerne: Gud: I ham lever vi, ånder vi og er vi (Apostlenes Gerninger 17, 28). 10 deltagere i enkeltværelser. 19.-22. oktober, Gudenådalen. Pris: 2200 kr. Tilmelding: elisabeth@lidell.dk

Vejle Kirkehøjskole: Foredrag: Hvor står folkekirken i forhold til det spirituelle? 

d. 19/11-2020

Mølholm Kirks Sognehus, Niels Skousvej 13 A, 7100 Vejle.

Det er, som om begrebet ’spiritualitet’ er svaret på det moderne menneskes søgen efter noget andet og mere. Samtidig sporer man ofte en let skepsis fra folkekirkeligt hold. Men er dette forbehold berettiget? Spiritualitet er et andet ord for åndelighed, som må siges at have en stærk forbindelse til vores evangelisk-lutherske kirke. Sandt er det da også, at den kristne spiritualitet har dybe rødder som praksisform. Men hvor placerer folkekirken sig i forhold til den spiritualitet, som i det enogtyvende århundrede kan hvile på både intuitive, bevidsthedsmæssige, eksistentielle og religiøse erfaringer? Pilgrimspræsten fortæller om den folkekirkelige trospraksis: pilgrimsvandring.

Nordisk pilgrimspræstemøde i Trondheim

d. 24.-26./11-2020

Pilgrimsgudstjeneste i Risskov Kirke

d. 18/12-2020

kl. 17 samles v i udenfor sognegården, Solbakken 2, 8240 Risskov, tænder faklerne og vandrer på kirkegården, mens vi får et ord med på vejen. Herefter samles vi i kirken og forbereder os på julens mysterium, inden vi spiser middag sammen. Herefter er der generalforsamling i Østjysk Pilgrimsforening.

Forårsretræte på Maribo Kloster

d. 04/03-2021

Tre dages retræte, en forlænget weekend: 4.-7. marts hos Birgitta-søstrene. Klosterets tidebønner, Bibelmeditation, åndelig vejledning, stilhed og vandreture er byggesten i retræten. Retræte betyder at trække sig tilbage fra hverdagens travle liv for at finde ro og lade stilheden tale til os, inden vi vender tilbage til verden med nyorientering og livsmod. Søstrenes daglige tidebønner vil vise vej til at finde ro, stilhed og fordybelse. Retræten er en stille retræte uden mobiltelefon, internet og anden kontakt med omverdenen. I stilheden kommer vi til sans og samling. I stilheden ser, hører, lugter, smager og føler vi bedre. Vi bliver mere opmærksomme og lydhøre. Vi stopper op, mærker os selv, bliver nærværende og kan møde fremtiden mere frimodigt og med større afklaring om mål og prioriteter. 12 deltagere i enkeltværelser. 

 

Nærmere info: elisabeth@lidell.dk  

KONTAKT

Elisabeth Lidell
(+45)22371950
elisabeth(a)lidell.dk

BESKED

© 2018 Machinedrops