top of page

 

Påskegudstjeneste i det fri, Helgenæs

d. 31/03-2024

Naturkirke, Valfart, Esby Strandvej 6, 8420 Knebel, Påskedag kl. 13-15

Vil du med i kirke i Guds helt store katedral? Her er højt til loftet og plads til enhver. Kom og vær med til Naturkirke på Valfart! Påskedag står pilgrimspræst Elisabeth Lidell for gudstjenesten. 

Du er hjerteligt velkommen uanset tro og overbevisning. Tilmelding er ikke nødvendig.

 

Foredrag: Moderne pilgrimsvandring – ud i det indre

​d.18/04-2024

Margrethegården v. Højelse Kirke, Højelsevej 10B, 4623 Lille Skensved kl. 14.30 

De seneste år har mange moderne mennesker – også danske protestanter – grebet pilgrimsstaven. Pilgrimsvandring, bønsvandring, bibelvandring, temavandring og kirkegang handler om at søge efter rødder, identitet og sammenhæng. Men det handler også om opbrud fra tidens materialisme og selvoptagethed og om en søgen efter helt andre værdier: fællesskab med Gud, med hinanden og med skaberværket.

Pilgrimsvandring og valfart har altid været kendetegn på en levende kirke. De første kristne kaldtes ”dem, der hørte til vejen”. Pilgrimsvandring kan stadig inspirere til en levende tro. Evangeliet må ”have ben at gå på”, og vandringen i det ydre, fysiske landskab afspejler den indre rejse, bønnens vej mod Gud. En pilgrim går ”ud i det indre”. Den ydre, fysiske vandring hører sammen med den indre, åndelige vandring: længslen efter Gud. Føddernes monotone gang bliver en meditativ rytme, en slags klosterliv til fods. På en pilgrimsvandring ”beder man med fødderne”! Pilgrimmen ser det indre landskab bag det ydre: en usynlig, ekstra dimension bag denne verdens timelighed. Måske er man nødt til at bevæge sig fysisk for at kunne flytte sig mentalt? I en tid med mange hurtige skift, endeløse informationsstrømme, højt tempo og overfyldte kalendere fremstår pilgrimstanken som en anden livsstil med tid til stilhed, eftertanke, langsomhed, enkelhed og indre ro. En slags kristendom for alle sanser. 

Men hvad får fortravlede mennesker til at udskifte de hurtige moderne transportmidler med apostlenes heste? Hvad sker der, når man begynder ”at bede med fødderne”? Og hvor kan man finde rastepladser undervejs på den gamle danske pilgrimsrute Hærvejen?

 

Foredrag: Kirkegang i Guds grønne katedral

d. 07/05-2024

kl.19.30 i Sognets Hus, Klitgårdsvej 34, 9382 Tylstrup.

Pilgrimsvandringen er en grundmenneskelig måde at udtrykke sin søgen på for den, der leder efter mål og mening med sin livsvej. Desuden er den bærer af den gamle talemåde: ”En sund sjæl i en sund krop” som en måde at kombinere fysisk, mental og åndelig helse. Landskabet og kulturhistorien kommer tæt på. Det er som et spændende eventyr at trænge ind i hjertet af det ydre landskab, som har så meget at fortælle om det indre landskab. For en pilgrim begiver sig ikke på vandring for at udføre en præstation, men for at søge livskvalitet og beskæftige sig med sig selv og de eksistentielle grundspørgsmål: Hvor kommer jeg fra? Hvor er jeg på vej hen? Og hvorfor? På den måde får vandringen ligeledes en religiøs dimension: Hvad er min tro?

Foredrag, bøn og nadver i 'Det lille Refugium' på Helgenæs

d. 26/05-2024

kl. 10, Svanesmindevej 6, 8420 Knebel v/ pilgrimspræst Elisabeth Lidell. Arrangementet holdes som led i en kvinderetræte i weekenden 24.-26. maj, hvortil alle er velkomne. Tema: 'Livet er sårbart; Hvor finder jeg håb og ny styrke midt i sårbarhed?' Der er 10 pladser. Tilmelding og information: Elisabeth Madsen: kontakt@detlillerefugie.dk 

 

 

 

Værtsskab på Dovre Fjeld i august

d. 03/08-2024

I uge 32 er jeg herbergsvært på pilgrimscenteret, Dovre Fjeld. I perioden den 3.-10. august vil jeg tage imod pilgrimme på vej til  til Nidaros Domkirke, stemple deres pilgrimspas, tale med dem og holde daglige andagter kl. 18 i Eystein Kyrkja. https://pilegrimsleden.no/regionale-pilegrimssenter/pilegrimssenter-dovrefjell

Efterårsretræte i Skovhuset, Sdr. Vissing, Midtjylland

d. 07/10-2024

Vi skal nyde efteråret i de store midtjyske skove. Andagter, stilhed og vandreture i Gudenådalen er byggesten i retræten. På retræten forlader vi hverdagen, men ikke virkeligheden. Vi tager en pause fra alt det, vi plejer at have omkring os og får mulighed for at se vores liv i et nyt lys. Her kan vi give efter for vores længsel efter stilhed og fred. I stilheden har vi god tid til at fuldføre vore tanker og lytte til, hvad Gud har at sige os. Som hjælp hertil tilbyder jeg endvidere individuel samtale med hver enkelt. mandag den 7. oktober kl. 17 - torsdag den 10. oktober kl. 14. Pris: 2300 kr.

På vandring ad nordiske pilgrimsruter

d, 01/10-2024

Hornbæk sognegård, Hornbæk Kirkevej 7, 8920 Randers NV

Pilgrimsvandring og valfart har altid været kendetegn på en levende kirke. De første kristne kaldtes ”dem, der hørte til vejen”. Pilgrimsvandring kan stadig inspirere til en levende tro. Evangeliet må ”have ben at gå på”, og vandringen i det ydre, fysiske landskab afspejler den indre rejse, bønnens vej mod Gud. En pilgrim går ”ud i det indre”. Den ydre, fysiske vandring hører sammen med den indre, åndelige vandring: længslen efter Gud. Føddernes monotone gang bliver en meditativ rytme, en slags klosterliv til fods. På en pilgrimsvandring ”beder man med fødderne”! Pilgrimmen ser det indre landskab bag det ydre: en usynlig, ekstra dimension bag denne verdens timelighed. Måske er man nødt til at bevæge sig fysisk for at kunne flytte sig mentalt? I en tid med mange hurtige skift, højt tempo, stress og global uro fremstår pilgrimstanken som en anden livsstil med tid til stilhed, eftertanke, langsomhed, enkelhed og indre ro. En slags kristendom for alle sanser. Kom og hør om de gamle ruter ad Hærvejen til Vadstena og Nidaros Domkirke.

bottom of page