top of page

Pensionister på pilgrimsvandring

Fagredaktøren har bedt mig skrive noget om at være gammel og tager på pilgrimsvandring. Det er ikke så ligetil, for en 82årig kan godt være i bedre form end en 28årig. Forrige efterår vandrede jeg i bjergene med en gruppe fra Assisi til Rieti-dalen, hvor Frans af Assisi havde sit virke. Med på holdet var en 82årig pensioneret præst, der hele sit liv har været fysisk aktiv, bl.a. ved at løbe maraton. Han nærmest sprang som en bjergged mellem slugter og klipper.

Jeg er lige kommet hjem fra en to ugers vandring på Hærvejen. 20 mennesker gik vi 300 km. fra den tyske grænse til Padborg. Aldersspredningen var stor: fra 38 til 78 år. Med i gruppen var fem +70 (se foto v/ Elisabeth Lidell: fra venstre: Per Henriksen, Lise Friis, Else Hindsgaul, Aase Hjortkjær, Erling Brask). En varm sommerdag stiller de op til interview ved herberget i Thorning, hvor de fortæller om baggrunden for at tage på pilgrimsvandring:

 • Det er forunderligt, at man efter et travlt arbejdsliv pludselig får tid og overskud til at realisere nogle af sit livs drømme: Jeg elsker naturen, lejrlivet, at sidde ved et bål om aftenen, og jeg føler, at jeg ’har valgt den gode del’! (jf. Luk 10,42). Det er vigtigt at prøve grænser af, at presse citronen. Nu har jeg gjort alvor af mine drømme og bevist, at jeg kan! Det er jeg stolt over, det giver råstyrke og gå-på-mod til hverdagen, der kommer.

 • Jeg vil gerne have en anden dimension i livet og ’gider ikke mere husmorsnak’. Mit ønske er at få spiritualitet og åndelighed ind i den sidste fase af livet. På en længere vandring har man lejlighed til at tænke sit liv igennem og få det sat i perspektiv ved de åndelige input, der gives undervejs.

Dernæst spurgte jeg de gæve pilgrimme om gode råd til andre ældre:

 • Anskaf gode vandrestøvler (lette og regntætte), der skal være gået til (for at undgå vabler)

 • Træn nogle måneder inden en længere vandring (mere end at lufte hunden)

 • Gå ikke alene på en længere strækning

 • Vær indstillet på at være tæt på andre mennesker 24/7 (ved gruppevandringer med fælles sovesal, snorken osv.)

 • Bær så lidt som muligt i din rygsæk: 8-9 kg. – eller vælg en tur med bagagetransport

 • Hold gode pauser indimellem

Til spørgsmålet, hvad pensionisterne har fået ud af turen, lød svarene:

 • Det har været fornøjeligt og hårdt – alle aspekter er gennemgået

 • Pilgrimsvandringen er med til at holde én fysisk og psykisk frisk – det er helse for krop og sjæl

 • Man får en åndelig berigelse i form af et helt nyt aspekt af livet

 • Man får man en slags ny familie i et fantastisk pilgrimsfællesskab med meget forskellige mennesker

 • Tænk at få lov til at være med i en gruppe, der kommer ud for kaotiske tilstande, men erfarer Guds kærlighed på den måde, mennesker interagerer på!

 • Vi vandrer sammen i et kristent fællesskab. Det er en niche, som varmt kan anbefales

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page