top of page

10 mindesmærker, du ikke må gå glip af på Hærvejen

Måske har man hørt navnene før: Krumme Vej, Bommerlund Sten, Gejlå, Kliplev Kirke, Pouls Bro, Hærulfstenen, Knagmølle, Bindeballe Købmandsgård, De fem Hald’ er osv.… Hærvejen er spækket med Danmarkshistorie, som der er rig mulighed for at få opfrisket på en vandring i de gamle spor. Her er 10 vigtige steder på ruten mellem Padborg og Viborg, hvor det er godt at holde pause:

 1. Urnehoved

Urnehoved var gennem hele middelalderen et vigtigt tingsted for sønderjyderne. På sten, der er rejst i mindelunden, kan man læse om de vigtigste af de beslutninger, der er blevet taget her på sønderjydernes landsting i perioden 1074-1523. Efter Genforeningen i 1920 er mindelunden blevet brugt til folkemøder, bl.a. Grundlovsdag.

 1. Immervad Bro

Immervad Bro er Hærvejens ældste, bygget i 1786. Broen har altid været et vigtigt vadested (immer: altid, vad: vadested), og her er den gamle kros hestestaldindrettet til hyggeligt Hærvejsherberg for de vejfarende. Udenfor er gamle træstubbe omdannet til skulpturer, der illustrerer vejens historie med oksedrivere, navere, pilgrimme og soldater.

 1. Tørning Mølle

Tørning Mølledam harleveret kraft til kværnene på Tørning Mølle, som ligger smukt ved å og sø. Her kan man besøge et industrimuseum, en stor borgbanke samt en dejlig park med eksotiske træer. Oppe ad vejen ligger Tørninggård, der er indrettet som et stort Hærvejsherberg og tillige huser et landbrugsmuseum.

 1. Frihedsbroen ved Kongeåen

Midtvejs mellem Dannevirke og Viborg løber Kongeåen med den Dannebrogsfarvede Frihedsbro, som markerer den gamle dansk-tyske grænse (i perioden 1864 - 1920). I nærheden ligger toldstedet Skodborghus, som skilte Kongeriget Danmark fra hertugdømmet Slesvig – og i dag danner grænse mellem Sønderjylland og det øvrige Jylland.

 1. Skibelund Krat

Fra Skibelund Krat kunne man i tiden efter krigen i 1864 skue ud over ’det tabte land’: Sønderjylland, som Danmark mistede til Tyskland. I dag er der rejst 22 mindesten over personer, der kæmpede for Sønderjylland, som Danmark mistede. Siden da har stedet dannet ramme om grundlovsmøder.

 1. Ravningebroen

Over den smukke Vejle Ådalbyggede Harald Blåtand omkring år 980 byggede en mægtig vinkingebro med svære egestolper, Ravningbroen. Dens længde var 760 meter og har sikret en hurtig og sikker passage over Vejle Ådal. Resterne af den tids ingeniørkunst kan ses endnu.

 1. Runestenene, højene, kirken og Kongernes Jelling

Jelling med runestenene – ”Danmarks Dåbsattest” og gravhøjene over Gorm og Thyra. Her ligger den smukke Jelling Kirke www.jellingkirke.dk med en glasmosaik i koret, der afspejler ’lyset fra det høje’. På den anden side af gaden kan det flotte informationscenter Kongernes Jelling www.kongernesjelling.dk beses.

 1. Helligkilden ved Øster Nykirke

Den højt beliggende Øster Nykirke er bygget som valfartskirke i 1150-1200 www.oesternykirke.dk ved helligkilden Sct. Peders Kilde, som blev søgt til helbredelse for syge. Ved kilden er der fundet potteskår, sandsynligvis fra ofringer. Kirken er åben i dagtimerne, og udenfor ses vejkrucifiks med en smuk indskrift: ”Fra livets gry til livets kvæld er korset troens kildevæld”.

 1. Hærvejstæppet

Søndermarkskirken, som er moderne vejkirke, er åben for de vejfarede. Her kan man glæde sig over døbefonten i form af en kæmpestor muslingeskal – samt beundre Hærvejstæppet, et 10 meter langt billedtæppe, syet af ’Mejlbygruppen’, bestående af 10 frivillige kvinder: www.soendermarkskirken.dk Motiverne illustrerer pilgrimsruten med den smukke natur, de mange mindesmærker samt forfædrenes liv og færden.

 1. Joakim Skovgaards Bibelhistoriske fresker i Viborg Domkirke

I den prægtige Domkirke med de to tårne kan man bruge lang tid på at se Joakim Skovgaards fresco- malerier (malet i perioden 1899-1907) over Bibelens fortællinger fra Adam og Eva til de sidste tider: www.viborgdomsogn.dk I krypten er der ’stillerum’ med mulighed for bøn og andagt.

Hærvejen – guide til vandrere og cyklister (Syddansk Turisme og Viborg Turistbureau, 2010) Hærvejen – en tusindaarig vej fra Viborg til Dannevirke, Hugo Matthiessen (Gyldendal 1959)

 1. Urnehovedvej6230 Rødekro, 6230 Rødekro

 2. Immervad Bro, Hærvejen, 6500 Vojens

 3. Tørning Mølle, Hammelev, 6500 Vojens

 4. Frihedsbroen, Kongeåen, Frihedsvej, 6630 Rødding

 5. Skibelund Krat, 6600 Vejen

 6. Ravningbroen, 7182 Bredsten

 7. Runestenene, 7300 Jelling

 8. Øster Nykirke, Hærvejen 309, 7323 Give

 9. Søndermarkskirken, Koldingvej 79, 8800 Viborg

 10. Viborg Domkirke, Stænderpladsen, 8800 Viborg

(artiklen er bragt på pilgrimsvandring.dk)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page