top of page

Via Podiensis 2012

Codex Calixtinus regnes som verdens første rejseguide. Den kaldes også ”Liber Sancti Jacobi”, fordi den viser vejen til Jakobs grav i Santiago de Compostela. Den franske klerk Aymeric Picaud menes at have været redaktør på bogens 225 folier, som dateres til ca. 1160. Som moderne pilgrim er det fascinerende at hente formuleringer og gode råd, møntet på de forskellige klostre og egne, som ”caminoen” går igennem. Det spanske ord ”camino” betyder ”vej” og refererer til den tusindårige pilgrimsrute i Nordspanien.

I Frankring eksisterer siden gammel tid fire forskellige pilgrimsruter, der løber sammen i byen Puente-de-la-Raina i Nordspanien. Den berømteste: ”Via Podiensis” starter i byen le Puy.

dag 1: Fly Billund-Frankfurt-Lyon (eller anden rute), fra lufthavn egen bus til Le Puy (ca. 140 km.), indkvartering på . Gå op til Madonna på bjergtop (2 E pr. person, lukker kl. 19, stejl vej, flot udsigt over by og bjerge, Køb evt. Ibskal 2 Euro, tur gennem byen. Kl. 19? Middag og præsentation.

dag 2: kl. 06.45 afg. Til pilgrimsmesse i Domkirken (kl. 07), nadver/velsignelse, bøn ved Jakobs statuen, lystænding m.m. Herefter i Sakristiet køb af ”credentials” = pilgrimspas (3 e pr. stik), som udfyldes og stemples. Kl. 8 Morgenmad på herberg. Bagagen transporteres hver dag af ”Le malle Postal” (7.50 E pr. person) Går ud af Le Puy, gennem forstæder,marker, køer, græs (nyslået), Kodrivere, blånende bjerge, valmuer, fugle, cikader, grønne områder, kløft, La Roche, St. Christophe Delaizon til Montbonnet (16 km.) Lige før Montbonnet et fint, romansk valfartskapel, åbent, tænde lys. Sover i Gite d`Etape la Grange, M et Mme Gentes (i 4-sengs-rum) 15 + 5 personer (hos nabo) og spiser.

dag 3: Fra Montbonnet til Monistrol d`Allier, 15 km.Fra Saint –privat-d`Allier meget stejl sti gennem skov, farlig. I stedet går vi ad den kortere asfaltvej ned ad bjerget. Indkvartering i Monistrol d`Allier, bad i floden, bor på Hotel Pain du Sucre (englænderen Peter), unge kokke med superb middag.

dag 4: Fra Monistrol d`Allier til Sauges, 12 km. Over floden ad bro, op i bjergene, kapel La madeleine, evt. ad asfaltsvej, meget opad.. Mange sommerfugle, blomster, frisk bjergluft, bjergbønder, skovjordbær, Jomfru Maries sengehalm, smørblomster, vilde orkideer, blåknap, gederems, blomstrende hyld . Rovfugle, sangfugle, mild brise, duften af nyslået hø. Bor hos bønder på Acceuil a la ferme chez Martins.

dag 5: Fra Sauges til Le Villeret d`Apchier, 10 km. Indlogering: Le Villeret-dÀpchier LÁuberge des 2 pelerins, i nyt herberg, god ånd, pilgrimsfilm om aftenen.

dag 6: Fra Le Falzet til Saint-Alban-sur-Limagnole, 22 km. Køer, får, skove, enge, blomster, forbi flot nyrestaureret herberg ved sø. Gite d`Etape + Hotel du Centre.

dag 7: Fra Saint-Alban til Aumont-Aubrac, 14 km. Start med morgensang i kirken i SaintAlban,, pinjeskove, hindbær, blåbær. Dejligt herberg, Gite d`Etape du Barry, med have.

dag 8: Fra Aumont-Aubrac til Les Gentianes (blomsternavn for den gule nationalblomst, som også bruges til drinks), 16 km. Nyt landskab med enge, stengærder, marker med køer og tyre, irsk-keltisk landskab. Nogle steder slem vej med biler. Gite d`Etape,To huse at bo i, mutter laver mad til mange: Aubrac`s nationalret ”Aligot” (kartoffelmos med ost + medisterpølse).

dag 9: retur efter i alt 105 km. Afhentning med egen bus til lufthavnen i Lyon, fly retur fra

Via Podiensis.

Næste etape:

Dag 1: Rejse Danmark-Frankrig (Lyon) med fly, herfra i egen bus til Les Gentianes, Gite d`Etape,To huse at bo i, mutter laver mad til mange.

Dag 2: Fra Les Gentianes til Nasbinals, 11 km. Går gennem højland med stengærder, tyre og køer. Stille og smukt med ringlende koklokker.Kirke i Nasbinals, Gite d`Etape Nada.

Dag 3: Fra Nasbinals til Saint-Che´ly d`Aubrac, 17 km. Flotte vidder, ind i skove, gamle ruiner, mæsten 1400 m.o.h. og ned igen. Fin Gite d`Etape Saint-André med udsigt til skovklædte bjerge på skråningen.

Dag 4: Fra Saint-Chély til Saint-Come dÒlt, 16 km. 800 m.o.h. til 500 m.o.h. Skove, vinmarker, blomsterhaver. Slugter, Centre dàcceuil, Angele Merici: et gammelt nyrestaureret kloster, nonner.

Dag 5: Fra Saint-Come d`Olt til Estaing, 17 km. Op ad bjergene. I Estaing en swimmingpool lige før byen (2 172 E) Bor på gite d`Etape communal, midt i byen med floden Lot.

Dag 6: Fra Estaing til Colignac, 16 km.

Dag 7: Fra Colignac til Senergues, 12 km.

Dag 8: Fra Senergues til Congues, 9 km. Delmål for pilgrimme på vej til Santiago. Flot klosterkompleks i bjergene, god tid til at nyde byen.

Da 9: Retur efter i alt 98 km.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page